Snacken met chefs: Dennis Huawe en Roger Bloem
Ter ere van het jubileumjaar duiken sterrenchef Dennis Huwae foodie Roger Bloem en FC Centrum de geschiedenis van de Amsterdamse eetcultuur in. Daar waar sommige mensen nu massaal in de rij staan voor een pistache cruffin of briochebroodje kaassouflé, hadden we ‘t vroeger niet zo breed. Het was roeien met die riemen die je had als Amsterdammer, en dat betekende dus inventief koken. Zo ook in de Jordaan. Iets als een simpele gehaktbal was destijds een luxeproduct. Maar daar hadden de Jordanezen een creatieve oplossing voor: ze ontwikkelden de Jordanese gehaktbal. Deze gehaktbal werd gemaakt van goedkope- en restproducten, zoals varkensvlees, oud brood en – niet te missen – garnalen. Inmiddels is de Jordanese gehaktbal bijna nergens meer te vinden. De legendarische Slagerij Louman had ‘m tot een tijdje terug nog in de schappen liggen, maar de garnalen zijn tegenwoordig zo duur, dat de gemiddelde Amsterdammer toch liever gaat voor een goedkoper ‘normaal’ balletje gehakt. Maar we waren benieuwd en hadden geluk: voor deze ene keer mochten we deze bijzondere bal komen maken en proeven bij Slagerij Louman.
Slagerij Frans Louman uit Amsterdam genomineerd voor beste worstmaker/traiteur van Nederland!
Amsterdam, 19 december 2023: Van slagerij Louman zijn 4 worstmakerijproducten (Gerookte Achterham, Rookworst, Gerookte biefstuk en Gebraden gehakt met paprika) en 4 traiteurproducten (Party balletjes, Pastrami, Erwtensoep en Grillworst kaas) gekeurd door de deskundige jury van het Worstmakersgilde en Uw Slager beoordeeld. Hierbij is slagerij Louman in de regio Amsterdam – Noord Holland als beste beoordeeld. Er volgt nog een finalekeuring waarna op 22 januari 2024 de winnaar bekend wordt gemaakt.
Worsten van Louman uit de Jordaan – deel 1
Slagerij Louman uit de Jordaan is al sinds 1890 een begrip in Amsterdam en omstreken. We spreken met Frans Louman over vroeger en nu. Jantje vindt dat we massaal naar de Bundesliga moeten kijken, daar zijn de worsten maar €3,50
Luister nu via deze link
Een eervolle vermelding
Door het kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bevestigd dat het ambacht van worst maken is toegevoegd
Amsterdam Kookt
‘Iets wat lekker is, is lekker, daar moet je niets aan toevoegen’
Cita
Slagerij Louman in de Goudsbloem- straat
Worstenwetten
“Er is eigenlijk niet dat een worstfabriek tegenhoudt om traditioneel te werken.”